Autoimmuna sjukdomar - varför pratar vi inte om dem?

17.10.2018

Autoimmuna sjukdomar

Varför pratar vi inte om dem? Vet du ens vad det är för något?

Det visste nämligen inte jag när jag fick reda på att jag hade en. Har man en autoimmun sjukdom är risken stor att man har flera. Men det försöker jag inte tänka på. Det hjälper mig inte. Numera lever jag antiinflammatoriskt - en livsstil och kost som dämpar symptomen och som inte tillåter sjukdomen att blossa upp. Går jag över gränsen - stressar, äter fel, sover dåligt mm. så kommer symtomen tillbaka som ett brev på posten. Det slår aldrig fel.

Exempel på autoimmuna sjukdomar är - Hashimoto (underfunktion i sköldkörtel), Psoriasis, MS, Fibromyalgi, Ledgångsreumatism, Celiaki (glutenintolerans), Addisons sjukdom, Crohns sjukdom (tarmsjukdom).

Gemensamt för de autoimmuna sjukdomarna är att kroppens immunförsvar angriper den egna vävnaden vilket gör att det drabbade organet inte fungerar som det ska. Symtomen varierar mycket beroende på vilken sjukdom man har. I mitt fall fungerar inte min sköldkörtel som den ska - underfunktion i sköldkörteln ger en rad ohärliga symtom. En enorm trötthet, frusen, hudbesvär, huvudvärk och migrän, hjärndimma, viktuppgång - ja listan kan göras lång.

Inte konstigt att jag undrade vad som var fel på mig.

Det som kanske var mest frustrerande var att det var så svårt att få klarhet och hjälp som verkligen hjälpte. Läkarna lade huvudet på sned och sa "lilla gumman, med alla barnen hemma och jobbet så är det klart att stressen slår ut dig". De hade ju delvis rätt, men en stor pusselbit saknades. 

Jag gissar att det finns många som lider av symtomen sjukdomarna ger, i många fall vet man kanske inte ens att man har en autoimmun sjukdom. Det var inte förrän jag vände mig till funktionsmedicinen jag fick vetskapen om att jag hade en autoimmun sjukdom.Det krävs mycket egen vilja och efterforskning för att nå förståelse och balans. Ibland erbjuds man medicin. Men tyvärr leder det ofta inte till en bättre hälsa långsiktigt utan tvärtom. Varför? För att man inte går till roten med problemet utan bara behandlar symtomen.

Alla kroppar har ett immunförsvar som är ett mycket intelligent nätverk av celler och funktioner för att skydda kroppen mot okända inkräktare. Om ditt immunförsvar ger sig på de egna cellerna är det något som inte stämmer. Din kropp gör i normala fall inte den typen av misstag.

Vad kan vara fel? Vårt moderna leverne inkluderar en rad stressfaktorer och gifter. Det kan handla om matallergier. Eller kemiska ämnen från besprutningar, plaster och hudvård. Eller luftföroreningar och mögel mm. Allt detta sammantaget påverkar oss mer än vi tror och förstör eller förändrar cellerna i vår kropp vilket förvirrar vårt immunförsvar och det börjar ge sig på sin egen vävnad. Vi ska inte gå djupare än så. 

Hur kommer det sig då att ändrad kost och livsstil hjälpte mig? Jo, eftersom jag tog bort mycket det som ställde till det för mitt immunförsvar så gav jag kroppen en chans att läka. Jag tog bort allergener, mjölkprodukter, gluten och socker som alla är inflammationsdrivande. Jag ändrade mitt sätt att leva och tänka. Jag blev vän med min kropp.

Det finns alltså väldigt mycket man kan göra själv för att hela kroppen och dämpa sina symtom. Jag vågar till och med säga att många kan konstatera att de mår bra efter att de lagt om livsstil och kost. Jag är ett levande bevis på detta. Det är ingen quick fix men förändring går att få till. I promise!

Vill du veta mer om antiinflammatorisk livsstil? Har du en autoimmun sjukdom eller misstänker att du har en? Feel free att berätta och kommentera nedan! Du kan också maila mig.

Ida