Vem vill inte leva länge?

11.10.2018

Leva länge, vara frisk och glad - vem vill inte det?


Har du tänkt på att du kan påverka din hälsa resten av ditt liv? Att du kan bli en frisk, pigg och kry gamling som inte sitter stilla på ett ålderdomshem och inväntar döden.


Jag är så fascinerad. Det finns 5 platser i världen där människor lever länge. Många blir faktiskt över 100 år. De är dessutom friska större delen av sitt liv och när de dör så sker det snabbt och okomplicerat. 


Platserna under min lupp kallas de Blå Zonerna. De består av ett kluster av 14 byar på Sardinien, ön Okinawa i Japan, ön Ikaria i Grekland, en del av Costa Rica och en community utanför Los Angeles som heter Loma Linda. Den senare, Loma Linda, är en religiös community sk. Adventisterna.


Livet i de blå zonerna ser inte riktigt ut som mitt och ditt liv (generalisering, men jag gissar). Gemensamt för människorna i de blå zonerna, har man sett i studier, är en aktiv livsstil, man tänker inte så mycket på träning utan rörelse sker automatiskt varje dag, en kost som består av växtbaserat till 90%, de äter sällan kött, endast på söndagen efter kyrkan. De lagar sin mat själva och ofta har de även odlat den, de bor lite trixigt till vilket gör att de behöver gå slingriga branta vägar för att komma till byn, de bor nära sina släktingar och tar hand om varandras barn och barnbarn vilket gör att de gamla alltid känner sig behövda. De tar gärna en power nap på eftermiddagen. På både Sardinien och Ikaria dricker de vin, men måttligt och dessutom vin som framställts på ön utan besprutningar och onödiga tillsatser med ett enormt innehåll av antioxidanter. De har en tro på något större - gud, andar, what do I know. Men känslan av att vara del av något större är uppfyllande. De ser på äldre människor med respekt och inte som något betungande. De håller sig aktiva hela livet - i Japan finns inte ens ordet pensionär. De fortsätter jobba - någon i skolans bibliotek, någon på övergångsstället, någon fiskar eller vaktar fåren. Stress - det finns inte på det sättet vi är vana vid. Men kanske viktigast av allt - de har ett socialt nätverk (inte social medier dock...) som gör att de umgås på riktigt, pratar ut, delar glädje och sorg, känner sig behövda och att det finns någon som undrar varför du inte kom till torget imorse som vanligt. 

De gör mycket mer än så här men detta är några exempel på hur de lever. (Hojta om du vill veta mer! Det här är mitt favoritämne just nu ha haa.)


Men vadå tänker du kanske nu? Ska jag lägga om hela mitt liv och leva som en urinvånare från ett land vid medelhavet, flytta in med svärmor, börja odla mina egna grönsaker och skaffa får? 


Nä, det känns ju lite far off. Men läser du texten om de blå zonerna en gång till kanske du kan relatera till några av delarna och faktiskt göra val i ditt liv som gynnar både din hälsa idag och om 10-20-30-40 år. 


Jag kan inte låta bli att fascineras av de blå zonerna och tror jag har lyckats få in vissa delar i mitt liv i alla fall. Jag är långtifrån där. Kommer jag någonsin fram? Men jag brukar säga till mina barn att jag vill vara en del av deras liv länge. För vem vill inte leva länge? Kanske ser du mig som 90 åring utanför dina barnbarns skola vakta övergångsstället? Eller behövs inte det för då är bilarna självkörande och inga olyckor sker. Inte vet jag?


Det enda jag vet är att jag vill leva länge. Vem vill inte det?